Aj ostatní zdravotníci chcú zákon o mzdách, MZ SR iniciuje okrúhly stôl

06.06.2012 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) - Aj ostatní pracovníci v zdravotníctve chcú rovnaké mzdové podmienky ako majú sestry, pre povolania, ktoré sú na rovnakej vzdelanostnej úrovni ako sestry. Ako dnes poukázala prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov Janka Strápková, zákon o sestrách ostatným pracovníkom ubral na pohyblivej zložke mzdy, keďže sa z ich prostriedkov riešili platy sestier. Avizovala však, že komora pre súčasnú situáciu neplánuje žiadne nátlakové akcie či petície.

Zástupcovia komory, ktorá reprezentuje 11 povolaní ako napríklad asistentov, laborantov, technikov či sanitárov, teda asi 15.000 zamestnancov v zdravotníctve, dnes o svojich požiadavkách rokovali s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Podľa Strápkovej sa s ňou dohodli na tvorbe nového zákona pre ostatných zdravotníckych pracovníkov. Ten by mal zohľadňovať aj vzdelanie, náplň činnosti, ako aj prax. Za najlepšie riešenie však považuje zákon, ktorý by naraz upravil všetkých vrátane lekárov a sestier.

"Pre nás je dôležité to, že sme sa dohodli na ďalšom postupe a ďalších rokovaniach s ministerstvom. Naša komora v súčasnosti neplánuje žiadne nátlakové akcie, štrajk, petíciu alebo niečo podobné a budeme pokračovať takým duchom ako doteraz v korektnom vyjednávaní," skonštatovala Strápková. Ako však poukázala, mrzí ju, že sa zákon o mzdách sestier dotkol aj zamestnancov združených v komore, keďže podľa jej slov pre neho niektorí prišli aj o 30 eur mesačne. Pripomenula, že na to, že môže nastať takáto situácia upozorňovali aj v parlamente pred schvaľovaním zákona, ale poslanci ich ignorovali. "Problémy tak máme všetci," doplnila.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej v krátkom čase iniciovať spoločné stretnutie všetkých komôr v zdravotníctve. "Čo sa týka platov, ako sme v minulosti vraveli, vysvetlili sme to aj tejto komore, že táto problematika sa dá naozaj vyriešiť len za spoločným rokovacím stolom, pretože doteraz jednotlivé komory ani odborári, ani lekári, nesedeli spolu a neriešili túto problematiku spolu," uviedla.
 

Vyberte región